top of page
Stamnes LOGO nettsidei.png

GLASSKUNST – HARMONI, LYKKE OG GLEDE



Hva betyr følelsen av å kjenne på lykke og harmoni for oss, og hvordan kommer vi dit?


Det er mange faktorer som kan gjøre oss lykkelige. Lykkelige mennesker har gode sosiale relasjoner der kvalitet er viktigere enn kvantitet. De er venn med seg selv, har en

god selvfølelse og evne til å uttrykke takknemlighet. De opplever kontroll i eget liv og er tilstede i livet og i hverdagens øyeblikk.



Kan det å se på kunst – å være en del av et rom med kunst - gi oss en følelse av lykke – ja, det kan det!


Mennesker med sans for estetikk kan føle lykke hvis de med å observere glasskunst som «treffer» dem og som gir dem noe. Lykken finner vi i samkvem med andre mennesker, og med å se på materielle ting som synger til oss – som treffer oss i sjelen.


Harmoni oppnår vi når vi føler samstemmighet, en følelse av flere toner som klinger sammen. Vakre og riktige proporsjoner,

med en oktav, en tonerekke som sammenføyes til en melodi.

Ved å akseptere seg selv, ved å være fornøyd, å bli anerkjent for den man er, er viktige faktorer for å føle harmoni. Som barn programmeres vi ubevisst av våre omgivelser, noe som påvirker alle våre tanker, holdninger og valg i voksenlivet.

Estetikk og kunst kan brukes til å skape harmoni, til å finne en balanse der vi er i ett med oss selv.


Vi kan oppnå det motsatte med en disharmoni.





Hvordan kan vi være ærlige om oss selv uten å såre eller å krenke andre – med en ydmyk åpenhet uten å angripe. Det å gi oss selv medfølelse og kjærlighet, det å være snill med oss selv bidrar også overfor andre. Når følelsene kobles på kan det føles utfordrende å være ærlig uten å såre andre.

Kunst kan på en underfundig måte bidra til å skape de riktige følelsene av harmoni og glede slik at vi kan utvikle de gode sidene i oss selv. Alle typer kunst kan bidra, også glasskunst.


Er det mulig at vi på en god møte møter andre når vi opplever disharmoni i våre livserfaringer med at vi setter sunne grenser for oss selv. Hvis vi klarer å sette ord på våre egne følelser istedenfor å lagre det i nervesystemet, da tar vi oss selv på alvor. Samtidig som vi legger til rette for en god kommunikasjon. Si at vi forstår at andre blir sint, at vi har behov for å si i fra, at vi synes dette er vanskelig, at vi føler oss såret. Det å ikke bli sett, ikke bli verdsatt gir oss en følelse av disharmoni. Å si i fra er grensesetting, og det er noe av det mest utfordrende vi gjør.


For å oppleve lykke og harmoni må vi også bevisstgjøre det som skaper disharmoni. På denne måten bidrar vi til å skape harmoni, lykke og glede i eget liv.


God helg!



 
 
 

Comments


  • email
  • Facebook
  • Instagram

Hege Stamnes, Skolmarka 8, 7730 Beitstad  |  hegestamnes@gmail.com  |  Tel: 917 85 880

© Hege Stamnes 2021. Design av Häninger.

bottom of page